Čo má citrónová tráva spoločné s citrónom?
Citrónová tráva je už aj u nás známa ako súčasť upokojujúcich čajov. Vo svete je obľúbená vďaka svojim relaxačným a dezinfekčným vlastnostiam a samozrejme aj pre svoju nádhernú sviežu arómu. Oddávna sa preto používa nielen v ázijskej kuchyni (najmä vietnamskej a thajskej), ale aj v liečiteľstve.
Citrónová tráva však nemá nič spoločné s citrónovníkom, okrem svojej príjemnej vône s citrusovým nádychom, podľa ktorej dostala meno. Je to silná rastlina, ktorá pripomína kríženca medzi okrasnou trávou a bambusom.
Stonky sú pevné a drevité a lístky vyrastajúce z kĺbov ich pevne “objímajú”. Preto je najlepšie túto rastlinu naklepať pred restovaním ši varením. Do čajových nálevov sa používa nasekaná najemno.
Citrónová tráva (po vietnamsky SẢ) je v liečiteľstve obľúbená vďaka antiseptickým a aromatickým vlastnostiam. Ak hľadáte zaujímavé a široko-využiteľné esenciálne oleje do aroma lampy alebo kúpeľa, určite nevynechajte Lemongrass (angl.)
Svieža citrusová vôňa pôsobí ako upokojujúci prostriedok pri podráždenosti, uvoľňuje svalové napätie, zlepšuje náladu a pomáha správne naštartovať organizmus hneď zrána, preto sa často pridáva do bylinkových časových zmesí.
Má tiež antioxidačné účinky, čím prispieva k spomaleniu starnutia buniek. Najnovšie výsledky z lekárskych výskumov naznačujú aj protirakovinové vlastnosti citrónovej trávy.
Naše jedlá s použitím citrónovej trávy: Bánh Mì Bò Sả Ớt - vietnamský sendvič s hovädzím mäsom v omáčke z chilli a citrónovej trávy, Bún Chả - grilované mäso s ryžovými rezancami, Gà / Bò Xào Sả Ớt - hovädzie alebo kuracie mäso s čili a citrónovou trávou (ponúkame v rámci nášho denného menu) a je tiež nenahraditeľnou súčasťou thajských polievok Tom Yum Goong a Tom Kha Gai.