Menu

Čili je ostré na jazyku, ale aj v boji proti vírusom a baktériám

Čili je ostré na jazyku, ale aj v boji proti vírusom a baktériám

Čili papričky sú malé svetlejšie papričky so silnou vôňou, pričom za pálivú chuť môže látka zvaná kapsaicín. Je to rastlinný alkaloid, ktorý spôsobuje typické pálenie tým, že podráždi nervové zakončenia na jazyku. Štipľavé čili papričky majú veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, a preto ich môžeme považovať nielen za výborné dochucovadlo, ale aj za liek.

Čili papričky poznali ľudia už 7 000 rokov pred naším letopočtom. V Strednej Amerike ich používali Indiáni, neskôr si ich obľúbili aj Aztékovia a Mayovia. Do Európy ich priviezol Diego Alvarrez Chanca, lekár z druhej Kolumbovej výpravy.

Čili papričky zvyšujú chuť do jedla a majú množstvo pozitívnych účinkov na organizmus. Okrem ďalších látok obsahuje chilli aj vitamíny C a karotén B.

Zdravotné účinky kapsaicínu:

  • podporuje krvný obeh,
  • urýchľuje metabolizmus,
  • napomáha liečenie podliatin, ale aj omrzlín, pomáha zastaviť krvácanie z rezných rán,
  • vo väčších dávkach sa pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti,
  • pomáha pri liečbe kŕčových žíl,
  • ničí baktérie salmonely, E.coli, baktérie Vibrio vulnificus, ktoré spôsobujú otravu ustricami alebo suši,
  • diabetikom pomáha znižovať hladinu krvného cukru,
  • pomáha pri úľave od nádchy a bráni tiež usadzovaniu hlienu v pľúcach,
  • čili papričky sú považované tiež za afrodiazikum.

Experti z Nottinghamskej univerzity dokázali, že kapsaicín dokáže oslabiť aj rakovinové bunky. Pri laboratórnych pokusoch v ich výskume kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu, ale aj prostaty.

Vedci tvrdia, že kapsaicín ľudia prijímajú v potrave už dlhé tisícročia, a teda nie je zdraviu škodlivý. Vedecké tímy tak začínajú pracovať na vývoji liekov proti rakovine obsahujúcich kapsaicín.

Papričky podávané v reštaurácii Papaya sú z odrody Vietnamese Black Dragon . Štiplavosť podľa SHU : 50 000-100 000. Čili k polievkam podávame samostatne, aby ste si mohli dať toľko, koľko znesiete. Ak máte radi pálivejšie, požiadajte obsluhu o extra čili.

Naše jedlá, kam patria čili papričky: Bánh Mì - Vietnamský sendvič s hovädzím mäsom, Phở – Vietnamská rezancová polievka, Bún Cá – Rybacia rezancová polievka, Bún Bò Huế - Rezancová polievka Hue, ostatné jedlá s čili paprčkou a citrónovou trávou ako smažené morské plody, kuracie mäso a hovädzie mäso, morské plody v hotpote.