Jedlo ako liek
09.07.2022
Limetka chráni organizmus nielen vďaka vitamínu C
Limeta, krásne zelený citrusový plod so sviežou, jemne trpkastou kyslou chuťou. Limetky sú úžasnými ochrancami pre ľudské telo, a to nielen vďaka antioxidantu vitamínu C, ale aj dôležitými fytochemikáliami, ktoré napomáhajú prevencii rôznych chorôb.
09.07.2022
Čili je ostré na jazyku, ale aj v boji proti vírusom a baktériám
Čili papričky patria do ľudského jedálnička už viac ako 9 tisíc rokov! Národy Latinskej Ameriky a Ázie ich používajú hojne na dochucovanie jedál, keďže najmä v horúcom podnebí sú vhodné tým, že rozťahujú cievy a paradoxne ochladzujú organizmus, ale aj pre mnohé zdraviu prospešné účinky ich zložiek.
09.07.2022
Koriander upokojí tráviaci systém aj nervovú sústravu
Koriander je veľmi užitočná rastlina, ktorá má rôznorodné využitie v svetovej gastronómii aj liečiteľstve a aromaterapii. Čerstvé zelené lístky sviežej korenistej vône nesmú chýbať vo vietnamských, thajských či mexických jedlách, zatiaľčo mleté semiačka koriandra sa v hojnej miere používajú v indickej kuchyni ale aj v chlebovom korení pre ich schopnosť obmedzovať nadúvanie.