Čo prináša aróma z Rau Qué, vietnamskej alebo thajskej bazalky
Svojou arómou i vzhľadom sa líši od bazaliek, ktoré poznáme na Slovensku. Bazalka vietnamská má ružovkasté listy a pevnejšiu červenú štvorhrannú stonku obrastenú malými chĺpkami.
Odroda vietnamskej bazalky bola vyšľachtená tak, aby jej vôňa vydržala i vyššie teploty pri príprave pokrmov. Vo vietnamskej kuchyni sa však varí rýchlejšie a šetrnejšie voči živinám, než v Európe.
Bazalka vietnamská sa hodí do mäsových a zeleninových zmesí, ktoré sa pripravujú na panvici wok a do rybacích pokrmov. Najlepšie však chutí čerstvá, jej listy sa používajú do šalátov a omáčok.
Bazalka vietnamská má blahodárne účinky na naše zdravie. Zlepšuje výmenu látok v našom tele, napomáha odstrániť stres a napätie a posilňuje imunitný systém.
Naše jedlá s bazalkou: Miska byliniek k Phở či Bun Hue, rezance Mì Quảng – Rezance Quang Nam, Bún Chả – Ryžové rezance s grilovaným mäsom.