Huby shiitake sú mäsité, voňavé a veľmi zdravé
Huba shiitake (po vietnamsky NẤM HƯƠNG) má vynikajúcu chuť a jej účinné látky majú v lekárskych štúdiách potvrdené protirakovinové účinky.
Táto huba, ktorú poznáme najmä z Japonska, sa pestuje po celej Východnej Ázii ale v ostatnom čase ju už dostať čerstvú aj v Európe. Ako vidno na obrázku, rastie na kmeni - podpníku.
Na varenie sa využívajú jej mäsité klobúčiky. Pre udržanie živín sa spoza mora dováža zväčša sušená a pred varením sa dlhšie namáča vo vode. Túto vodu je dobré využiť, napríklad na polievku alebo zaliatie mäsa, lebo tiež obsahuje cenné látky.
Naše jedlá, kde nechýbajú huby shiitake: Hovädzie na hubách, ktoré mávame v rámci denného menu Papaya, restované rezance, Nem Rán - vyprážané jarné rolky, restovaná zelenina, masové parené buchty, thajské polievky Tom Yum Goong a Tom Kha Gai.