Menu

Huby shiitake sú mäsité, voňavé a veľmi zdravé

Huby shiitake sú mäsité, voňavé a veľmi zdravé

Huba shiitake (po vietnamsky NẤM HƯƠNG)  má vynikajúcu chuť a jej účinné látky majú v lekárskych štúdiách potvrdené protirakovinové účinky.

Táto huba, ktorú poznáme najmä z Japonska, sa pestuje po celej Východnej Ázii ale v ostatnom čase ju už dostať čerstvú aj v Európe. Ako vidno na obrázku, rastie na kmeni - podpníku. 

Na varenie sa využívajú jej mäsité klobúčiky. Pre udržanie živín sa spoza mora dováža zväčša sušená a pred varením sa dlhšie namáča vo vode. Túto vodu je dobré využiť, napríklad na polievku alebo zaliatie mäsa, lebo tiež obsahuje cenné látky. 

Naše jedlá, kde nechýbajú huby shiitake: Hovädzie na hubách, ktoré mávame v rámci denného menu Papaya, restované rezance, Nem Rán - vyprážané jarné rolky, restovaná zelenina, masové parené buchty, thajské polievky Tom Yum Goong a Tom Kha Gai.