Jedno z najlepších prírodných antibakteriálnych a antibiotických liečiv je cesnak
Cesnak (po vietnamsky TỎI) je účinný v rámci prevencie aterosklerózy, keďže pomáha čistiť cievy. Používa sa v tomto prípade v podobe medicinálnych tinktúr alebo kapsúl – najmä ak treba “skryť” typický pach, pretože kapsuly dopravia účinný extrakt rovno do žalúdka.
Treba si však dávať pozor, ak máte nízky tlak (alebo kolísavý) lebo konzumácia cesnaku ho môže ešte znížiť. Vtedy je lepšie poradiť sa s lekárom, ako môžete bez problémov využiť prospešné vlastnosti cesnaku v strave a neublížiť si.
Takisto je cesnak účinný proti parazitom a plesniam vďaka svojim antiseptickým a antibakteriálnym vlastnostiam. Ako vedeli už naše babičky, cesnak podporuje imunitu a pomáha pri prechladnutí, zápaloch a alergiách.
Na základe výskumov sa ukázalo, že cesnak vie byť prospešný aj v diéte pre diabetikov a zaujímavosťou je, že u mnohých ľudí pomáha zmierniť stres (najmä vďaka zníženiu tlaku).
Niektorí ľudia však môžu mať na množstvo cesnaku nepriaznivé reakcie (alergie, intolerancie) – často to ide ruka v ruke s neznášanlivosťou cibule. Ak je to váš prípad, poraďte sa s lekárom o tom, či môžete užiť cesnak napríklad v kapsulách alebo znížiť jeho množstvo na únosnú hranicu, ktorá bude pre vás bezpečná.
Vietnamské jedlá, v ktorých sa tradične používa cesnak: Bún Chả - grilované mäso s ryžovými rezancami, Nam Rán - vyprážané jarné rolky a riedená rybacia omáčka s chilli a cesnakom, Bún Bò Nam Bộ - juhovietnamské rezance (v omáčke) a mnohé iné.