Koriander upokojí tráviaci systém aj nervovú sústravu
Vietnamská medicína odporúča koriander pri stavoch slabosti, zvlášť pri rekonvalescencii. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj proti parazitom. Externe sa používa ako macerát naložený v liehu / tinktúra pri reumatizme a bolestiach v kĺboch.
Na základe východnej náuky o prírodných liečivách sa tiež koriander bežne používa pri pocitoch plnosti a ľahkých kŕčovitých žalúdočných a črevných problémoch. Tak, ako rasca, fenykel a anýz, je aj koriander často používaný proti nadúvaniu.
Silica koriandru (esenciálny olej) zvyšuje chuť k jedlu - podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím podporuje trávenie, mierni kŕče a zastavuje vetry. Pomáha pri "lenivosti čriev" a pri zápche, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva.
Koriander má tiež preukázané priaznivé účinky na nervovú sústavu, preto sa často využíva v aromaterapii. Pozitívne pôsobí v začiatkoch migrény. V duševnej oblasti pomáha zbavovať sa ostýchavosti, posilňuje sebavedomie a koncentráciu, pomáha napríklad aj zbaviť sa trémy pred vystúpením pred publikom.
Nielen v ázijskej kuchyni, ale dnes už po celom svete sa toto korenie hojne používa vo všetkých formách - čerstvé lístky, sušené drvené lístky, celé semiačka alebo mleté semiačka. Vo vietnamskej, thajskej či mexickej kuchyni nikdy nechýba čerstvý koriander. V indickej kuchyni je súčasťou mnohých mixov korení mletý koriander. Semiačka koriandra sa pridávajú aj do chlebového korenia pri kváskovaní.
Naše jedlá, kde nesmie chýbať čerstvý koriander: Bánh Mì – Vietnamský sendvič, Phở – Vietnamská rezancová polievka, Bún Bò Huế - Rezancová polievka Hue,Nem Cuốn - čerstvé jarné rolky, Bún Chả – Ryžové rezance s grilovaným mäsom, misa byliniek, Mì Quảng – rezance Quang Nam, Bún Bò Nam Bộ - Juhovietnamské rezance, Bún Cá a ďalšie.