Poznáte mexický koriander? Je úplne iný a doslova zázračný

Poznáte mexický koriander? Je úplne iný a doslova zázračný

Ale pozor, mexický koriander je úplne iná rastlina ako tradičný koriander, ktorý poznáme aj od nás! Má dlhé zúbkaté listy, ktoré sú hrubšie a silnejšie a má tiež intenzívnejšiu vôňu a úplne inú výraznú chuť. Vietnamci ho práve preto radi používajú v domácich jedlách.

Trochu názvoslovia: Mexičania ho volajú Culantro (Mexický koriander - lat. Eryngium foetidum) – na rozdiel od “Cilantro”, čo je španielsky názov pre koriander siaty (lat. Coriandrum sativum). Vietnamci volajú túto rastlinu NGÒ GAI – na rozdiel od koriandra siateho, ktorý volajú RAU MÙI.

Mexický koriander sa používa v tradičnej medicíne na oboch stranách zemegule ako podporný prostriedok pri mnohých zdravotnách problémoch, ako sú popáleniny či bolesti ucha, pri horúčkach, vysokom krvnom tlaku a rôznych problémoch s tráviacim systémom (zápchy, hnačky, bolesti brucha, infekcie a pod.) 

Mexický koriander je tiež známy ako E. antihystericum používaný na liečbu epilepsie. Antikonvulzívne vlastnosti tejto rastliny boli vedecky preskúmané. 

Lekárske testy potvrdili aj protizápalové a analgetické účinky tejto rastliny. Ľudoví liečitelia ho preto často odporučia aj pri astme, neplodnosti a po uštipnutí hadom. 

Mexický koriander sa dá kúpiť aj u nás v tradičných ázijských potravinách (v Bratislave napríklad Foodland) a výhodou je, že vďaka mäsitejších listom vydrží vám dlhšie, ako jemnejšie rastlinky korianda siateho, ktoré treba spotrebovať veľmi rýchlo.

Jedlá, kde Vietnamci používajú mexický koriander: Phở - vietnamská rezancová polievka, Bún Chả - grilované mäso s ryžovými rezancami, Mì Quảng - rezance na quangnamský spôsob, Bún Cá - rybacia rezancová polievka, Bún Bò Huế - rezancová polievka na hueský spôsob, Bánh Xèo - plnené ryžové placky.