Jedlo ako liek
07.08.2023
Zázvor alebo ďumbier nielen proti nachladnutiu
Tento zázrak v podobe béžového koreňa sa vo vietnamčine volá GỪNG, po slovensky spisovne ĎUMBIER (ľudovo ZÁZVOR). Poznáme ho aj u nás - zväčša sa nastrúha najemno a zaleje ako čaj proti nachladnutiu alebo pridáva do ovocných a zeleninových štiav. V orientálnej kuchyni má však oveľa širšie využitie.
13.06.2023
Huby shiitake sú mäsité, voňavé a veľmi zdravé
V rôznych krajinách Ázie, vrátane Japonska, Vietnamu a Thajska sú shiitake nenahraditeľnou surovinou zdravých a vyvážených jedál. Rovnako kľúčové sú aj v tradičnej ázijskej medicíne, kde sa využijú v podobe práškov a tinktúr, ale potentné výťažky nájdu uplatnenie aj v klasickej medicíne.
22.03.2023
Čo má citrónová tráva spoločné s citrónom?
Citrónová tráva je už aj u nás známa ako súčasť upokojujúcich čajov. Vo svete je obľúbená vďaka svojim relaxačným a dezinfekčným vlastnostiam a samozrejme aj pre svoju nádhernú sviežu arómu. Oddávna sa preto používa nielen v ázijskej kuchyni (najmä vietnamskej a thajskej), ale aj v liečiteľstve.
14.02.2023
Čili je ostré na jazyku, ale aj v boji proti vírusom a baktériám
Čili papričky patria do ľudského jedálnička už viac ako 9 tisíc rokov! Národy Latinskej Ameriky a Ázie ich používajú hojne na dochucovanie jedál, keďže najmä v horúcom podnebí sú vhodné tým, že rozťahujú cievy a paradoxne ochladzujú organizmus, ale aj pre mnohé zdraviu prospešné účinky ich zložiek.
10.11.2022
Koriander upokojí tráviaci systém aj nervovú sústravu
Koriander je veľmi užitočná rastlina, ktorá má rôznorodné využitie v svetovej gastronómii aj liečiteľstve a aromaterapii. Čerstvé zelené lístky sviežej korenistej vône nesmú chýbať vo vietnamských, thajských či mexických jedlách, zatiaľčo mleté semiačka koriandra sa v hojnej miere používajú v indickej kuchyni ale aj v chlebovom korení pre ich schopnosť obmedzovať nadúvanie.
20.10.2022
Limetka chráni organizmus nielen vďaka vitamínu C
Limeta, krásne zelený citrusový plod so sviežou, jemne trpkastou kyslou chuťou. Limetky sú úžasnými ochrancami pre ľudské telo, a to nielen vďaka antioxidantu vitamínu C, ale aj dôležitými fytochemikáliami, ktoré napomáhajú prevencii rôznych chorôb.
- 1
- 2